Maak 2013 tot een ontspannend jaar

 

Eind 2012 zou de wereld vergaan. Althans er waren mensen die dat dachten omdat de Maya kalender eindigde. Toch waagde ik het erop mijn klanten, vrienden en kennissen anders dan via een Nieuwjaarskaart door middel van een klein epistel een voorspoedig en ontspannend jaar toe te wensen.

Daarop kwamen veel reacties.  Een groot aantal ondernemers en zelfstandigen zagen het voordeel van afnemende spreadsheetfundamentalisme. Anderen hadden duidelijk meer moeite met een jaar zonder de dirigerende sturing van plannen en budgetten. Sterker nog, veelvuldig wees men mij op het gezegde ‘failing to plan is planning to fail’.  Natuurlijk onderschrijf ik deze wijze woorden, vooral indien ‘plan’ vertaald wordt door ‘preparation’, voorbereiding. SalesBase abonnees weten dat ik veel waarde hecht aan een goede voorbereiding.  
Met een verwijzing naar Ben Bayol’s ‘Most plans are just inaccurate predictions’ wens ik jullie voor 2013:

Minder plannen, meer ontspannen

Het begin van een jaar leidt vaak tot goede voornemens. Het blijkt dat meestal deze intenties al na korte tijd aan de kant gezet worden. Voornemens worden door bedrijven veelal verwoord in plannen. Geeft al deze plannenmakerij wel een tevreden gevoel?

Als ondernemer ben je begonnen aan de verwezenlijking van een droom. Althans dat hoop ik. Want als je ondernemerschap ziet als een alternatief voor een betaalde baan is de kans groot dat het op een teleurstelling uitloopt. Voor de verwezenlijking van deze droom heb je vaak vele jaren nodig
Tussendoor, meestal aan het eind van ieder jaar, maakt elke ondernemer de balans op. Heeft het jaar gebracht wat je had verwacht? Wat ging goed, waar viel het tegen? Gelijktijdig bedenk je al wat je beter of anders gaat doen. Voor 2013 hebben we nieuwe verwachtingen en maken we weer nieuwe plannen

Veel ondernemers, bedrijven en organisaties maken plannen om het komende jaar te overleven. De crisis noodzaakt tot een overlevingsplan. Net zoals velen dat in vorige jaren ook al deden. En zijn die revitaliserende ideeën gerealiseerd?

Dit schrijvende vraag ik me af of het niet veel beter gaat zonder al die plannen en budgetten. Want ook ik ben bezig na te denken over hoe het in 2013 allemaal (nog) beter kan. En ook ik realiseer me dat waarschijnlijk ook ik in het voorjaar al tot de conclusie kom dat alles weer eens anders loopt dan vooraf gedacht en gepland.
Bovendien, goede ideeën worden helaas vaak geremd door voorgenomen plannen en budgetten. Hoe zou jouw innovatieve denkkracht werken zonder deze geplande spreadsheet conditionering die de creatieve geest belemmert? Wellicht dat er meer prachtige ideeën ontstaan vanuit de kernwaarden en de ambities van jouw onderneming dan vanuit voorgenomen plannen en limiterende budgetten.

Weg met die plannen
Voor mij geen planmakerij meer. Ik ga gewoon aan de slag. Daarmee ga ik weer terug naar de oorspronkelijke droom en overtuiging die ik had toen ik mijn onderneming begon. Als ik gewoon bij al mijn beslissingen, de initiatieven en acties consequent denk aan die overtuiging, dan kan het niet anders dan een goed jaar worden.

De eerste winst is meteen al behaald. Je investeert geen tijd en dus geld in het maken van plannen. Laat staan dat je lange tijd bezig bent met de invoering en uitvoering ervan. De tijd die je daarmee bespaart kan dan mooi geïnvesteerd worden in jouw klanten. Je weet nooit wat dat voor moois oplevert.

Ik heb mij voorgenomen een mooi jaar tegemoet te gaan. Ik besteed meer tijd aan mijn klanten en minder aan plannen. Ik realiseer mij dat minder plannen nu al lijkt op meer ontspannen.

Klaas Meekma.

 

Recente blogs


 
 
social-twitter   social-twitter

Contact gegevens

  • Adres: Baakhoven 1a
                  6114 RJ  Susteren
  • Tel:       046 449 7346
  • GSM:    06 2279 6617
  • Email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
imonkeys seo webdesign li